Wednesday, April 27, 2011

Soola tarbimisega tuleks olla tähelepanelik.

Soolal on meie organismis täita mitmesuguseid elutähtsaid ülesandeid. Naatriumi on vaja närviimpulsside edastamiseks, lihaste tööks, samuti organismi vedelikutasakaalu ja osmootse rõhu reguleerimiseks. Tasakaalus soolasisaldus on eelduseks korras ainevahetusele, seedimisele, ensüümide toimimisele ja üldisele heaolutundele.

Kuid soola tarvitamisega tuleks olla siiski tähelepanelik, sest liigne soola tarbimine on tervisele kahjulik.

Sool ehk naatriumkloriid (NaCl) koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist.  
Soola kahjulik toime tulenebki naatriumist, õigemini selle liigtarbimisest. Naatriumi on organismile kindlasti vaja, kuid reeglina saadakse naatriumi soovituslikust oluliselt rohkem.

Kõige tähtsam on  pöörata tähelepanu sellele, millist soola me oma toidule lisame: kas kunstlikult toodetud soola või looduslikku soola.

Soola ööpäevane ööpäevane vajadus täiskasvanud inimesel on umbes 5 grammi ehk triiki täis teelusikatäis.

Viimase naatriumi tarbimist puudutava uurimuse järgi tarvitasid Eesti inimesed päevas keskmiselt kuni 3,6 grammi naatriumi ehk soolale ümberarvestatult 9,1 grammi. 
Sellega on ületatud nii Maailma Terviseorganisatsiooni kui riiklikku päevast soola tarbimise soovitust. 

Euroopas keskmiselt aga tarbitakse 10 –15 grammi soola päevas !

Miks on liigne soola/naatriumi tarbimine kahjulik ?

Pikaajaline naatriumi liigtarbimine aitab kaasa kõrgvererõhutõve väljakujunemisele. Kõrgvererõhutõve tüsistusteks on südamepuudulikkus, südame isheemiatõbi, silmapõhjade muutused ning nägemise halvenemine. Samuti suureneb risk infarkti ja insuldi tekkeks. Liigne soolatarbimine aitab kaasa luude hõrenemisele, soodustab kehakaalu kasvu, kahjustab mao limaskesta ja muudab selle vastuvõtlikuks mitmesugustele nakkustele, sealhulgas maohaavanditele. Liigset soolatarbimist peetakse ka neerukivide peamiseks põhjustajaks.

Suur osa soolatarbimisest on varjatud iseloomuga !

Umbes 80% soolast saadakse poest ostetud toiduainetest ja valmistoitudest
Ülejäänu lisatakse ise juurde toidu valmistamisel ja söömisel. 

Suurimateks naatriumiallikateks on keedusool, puljongipulber, valmistoidud, konservid, soolatud ja suitsutatud tooted, juust, leib, lihasaadused, ketšup jne. 
Näiteks annab üks väike pakike küüslauguleibu pea kogu päevas maksimaalselt lubatud soolakoguse.

Väga suure osa soolast saame sellisest toidust, kust ei oska arvatagi - kala, muna, pähklid, vähid ja koorikloomad sisaldavad juba ise soola (ja joodi). Ka selleris, lillkapsas, ananassis ja värskes lehmapiimas leidub soola. 

Oluline on jälgida pakenditel antud infot, sest samas tootekategoorias võib toodetel olla väga erinev soolasisaldus. 

Nii mõnegi tootja viinerid sisaldavad soola sellisel määral, et neid tohiks ööpäevas tarbida vaid 2-3 tükki !
Juhul, kui pakendil on antud naatriumisisaldus, siis selle saab grammideks teisaldada kui korrutada naatriumi kogus 2,5-ga. Näiteks kui pakendil on toodud info, et toode sisaldab 100 grammi kohta 1,2 grammi naatriumi, siis soolale ümberarvutatult teeb see 3 grammi soola.

Parimaks viisiks toiduga tarbitava naatriumi vähendamiseks on vahetada oma menüüs töödeldud toidud värsketega ja kasutada toiduvalmistamisel vähem soola või asendada see muude toitude maitsestamise viisidega, nt ürtide ja maitsetaimede lisamisega. 

Meie kasutame kodus soola küllaltki vähe. Eriti pärast seda, kui ostsime endale toiduauruti !


Maksis see "Morphy Richardsi" toiduauruti umbes 75 EUR, sellel on kolm eraldi kambrit, millele saab seada erinevad ajaseaded. Ehk siis - kui ühte kambrisse paned näiteks kana, teise köögiviljad ja kolmandasse kastme, saavad kõik valmis täpselt ühel ajal ! Kui toit valmis, hoiab auruti seda ka soojana.  

Suurim pluss (minu arvates) on auruti juures see, et toit säilitab oma loomuliku "päris" maitse ! Porgandi, kaalika, kartuli jne panen aurutisse ilma ühegi maitseaineta ! Keetes panen ikka natukene soola vette ,et asi liialt "vesine" ei oleks, kuid aurutis ei ole seda tarvis. 

Kui teen aurutis kanakoibi (või kana) ei ole ma samuti kordagi soola lisanud ! Vaid nautkene ürte ja õlisid. 

Soovitan proovida ja esimse korra "soolavabast maitsest" mitte heituda. 
Inimese maitsemeeled harjuvad magedama maitsega keskmiselt kahe nädala jooksul.

Mina olen toidu "loomuliku maitsega" nii harjunud, et väljas söömas käies tunduvad mulle 90'% toitudest liialt soolased !  Kodus ise tehtud toidul aga tunnen iga komponendi maitset, mitte ühtlast "kõik ühes" soolast "maitsekompotti"....

No comments: