Thursday, August 16, 2018

Pasteet


Pasteet saia või leviakattena maitseb vist suuremale osale inimestest. 
Väahe sellest, et õigesti tehtud psteet on maitsev, on see ka kasulik, sest maks sisladab palju rauda ja A ning B grupi vitamiine. 

Kilo pasteeti maksab poes (sõltuvalt kvaliteedist) umbes 6-15 EUR.  Koostist vaadates tekib odavamate puhul enamasti "hmmm" reaktsioon ja no ei kipu ostma. Lisaks peab meie pere vaatama ka seda, et oleks toidus piima (miks on üldse pasteedis piim sees !?) 

Tüüpiline poepasteedi koostis on 40% maksa, kamar, porgand, sibul (no porgand ja sibul on kodu omas ka sees) , aga edasi tuleb see, mis annab tüüpilisele poepasteedile tema kaalu (ehk siis kilo pasteeti ostes saad kodusega võrredels heal juhul 60% pasteeti ja ülejäänu on ballast) - tärklis, glükoos, naatriumglutamaat, säilitusained, stabilisaator, lõhna ja maitsetugevadajad (antud loetelu on võetud Selveris müüdava "Koduse pasteedi" koostisest)

Esiteks soovitan ma suure kaarega eemale hoida kõigist toodetest, kus on sees naatriumglutamaat (E621).  Tegemist on kahjuliku ning ohtliku lisaainega (lõhna ja maitsetugevdaja), mis on paljudes riikides keelatud. 
Sageli peidetaks E621 oidusee ka nimende alla (mono)soodium glutamaat, MSG, maitsetugevdaja, pärmiekstrakt. 
See on esimene ohumärk iga toiduaine juures, et kasutatakse odavat koostismaterjali ja üritatakse toote maitset "taastada".  Nii näiteks on paljudele üllatav ja ehmatav, aga tegelikult reaalne see, et lihatooted o tehtud suures osas sojast, veest, tärklisest ja umbes 40% lihast, selleks, et need maitseksid nagu liha, lisatakse sina naatriumglutamaati. 
Ja mitte vaid lihatooted. Olen reaalselt sattunud tuntud kaubandusketis vaakumpakendatud kaelakarbonaadi peale (pean siis silmas toorest liha), mis sisladal naatriumglutamaati. Kui selle liha pannile panin, sain kiiresti aru miks - kahest kilost lihast jäi peale praadimisel eraldunud vee äravalamist järele hädised 1,4 kilo liha !!!! Selleks, et liha maitseks ja lõhnaks ikka liha moodi, kui sinna on kahe kiklo kohta 600g vett sisse pandud, tuleb see maitse taastada !  Saatsin selgituse saamiseks ka müüjale, edasimüüjale ja tootjale kirja koos videoga, vastuseks sain vaid lakoonilise "antud toode vastab igal moel Eestis kehtivatele VTA nõuetele". 
Naatriumglutamaat võib põhjustada maksapõletikku ja -kahjustust ning soodustada vähirakkude arengut ja viia vähkkasvaja tekkimiseni, soodustab II grupi diabeedi tekkimist 

Teaduskirjanduses kirjeldati juba 1968. aastal naatriumglutamaadi liigtarvitamisel tekkinud nähte, mis hiljem said tuntuks hiina restorani sündroomina. See avaldub näo, kaela ja rindkere punetuse ja õhetava kuumatundena, iivelduse, seedehäirete, südamekloppimise, liigese- või lihasevalude, peapöörituse või tugeva peavaluna. Mõnel inimesel avaldub ülitundlikkus kohe pärast sööki, teistel aga pikema aja jooksul.



Kuna naatriumglutamaat kahjustab aju ja mõjutab võimet küllastumuse signaale ära tunda, siis on see peamine süüdlane läänemaailma ülekaalulisuse epideemias.  Loomkatsetel, kus on vaja rotte paksuks sööta, lisatakse nende toidule naatriumglutamaati, kuna on teada, et sel juhul söövad rotid kindlasti ennast paksuks – sama juhtub ka inimestega.
Naatriumglutamaati lisatakse toodetesse selleks, et odavad toorained maitseksid hästi ning inimesed jääks toidusõltuvusse, mis on tootja jaoks väga kasumlik. 


Nüüd tagasi koduse pasteedi juurde (üht põhjust, miks seda ise kodus teha te juba nüüd teate !)
Nagu ütlesin, maksab kilo pasteeti poes 6-15 EUR, sõltuvalt kvaliteedist ja koostisest.

Kilo toorest maksa maksab talupoes alla euro või kuni 1.20 EUR !  Lisaks käib pasteedi sisse 3-4 suuremat porgandit (porganikilo maksab 50-60 senti ja kilo maksa kohta läheb max pool kilo porgandit). Sibul maksab 30-40 senti kilo ja kilo maksa kohta paned max kaks suurt sibulat (veel paar senti) 
Ehk siis poes müüdava pasteedi kilohinna eest teed kodus vähemalt 6 kilo pasteeti :-) Aga see selleks. 
Kui keeruline ja aeganõudev see on ?    
Võta kilo maksa, pese jaheda veega üle ja lõika tükkideks, pane multikeetja "fry" peale ajaga üks tund, lisa natukene õli ja maks praadima. Maitsesta soola ja pipraga. Mina panin juurde veel natukene suitsutatud seapõske. Lõika samal ajal 3-4 porgandit,  kuubikuteks ja haki sibul. Kui maks on kergelt pruunistautd (porgani ja sibula hakkimise lõppedes peaks juba päris okei olema), vala maksa peale nii palju vett, et see kataks maksa õhukese kihina ja lisa juurde hakitud sibul ja porgand.  Lülita multikeetja režiimile "stew" ja hauta tund aega. Ise võid samal ajal rahulikult omi asju teha :-)  Masinlülitab ennast ise välja ja jääb soojenduse peale, pole hullu, kui isegi kaks tundi hiljem koju tuled ;-)
Lase kogu segu kaks korda hakklihamasinast läbi (koos hautamisvedelikuga !)  ja sega ühtlaseks massiks.  Pane karpidesse jahtuma.  Maksapasteeti saab kenasti sügavkülmutada, mistõttu meie teeme tavalsielt korraga suurema koguse :-)  Võtan sügavkülmast välja tavakülmikusse sulama ja jälle on pasteet olemas, maitse ei muutu sügavkülmutades.  Kilo kodus tehtud pasteeti läheb maksma enamasti vähem, kui need poes müdavad pisikesed karbitäied, on tervislikum, puhtam ja keemiavaba...
Reaalselt "raiskad" oma aega vaid maksa, sibula ja porgandi puhastamise ja tükeldamise peale (10  -15 minutit) ning hakklihamasinast läbiajamise peale (10 minutit).
Ei ole just "katastroofiline aeg" oma päevast raisata, et oleks pikemaks ajaks kvaliteetne ja maitsev ninf tervislik pasteet võrreldes poes müüdava ollusega  



No comments: